Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/public/sites/www.vgogh.nl/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/toolset-common/lib/enlimbo.forms.class.php on line 930
Beneficiair of zuiver aanvaarden? - van Gogh notarissen & adviseurs

Beneficiair of zuiver aanvaarden?

12 december 2018

Voorkom ruzie rond de kist

De notaris staat misschien bekend als een degelijke pennenlikker, maar neem van ons aan: We hebben dágelijks met emotie te maken. Emotie die we in goede banen moeten leiden, die we moeten managen. Neem nou de afwikkeling van een erfenis. Wat wij altijd willen voorkomen, is “ruzie rond de kist”. Maar helaas komt dat nog te vaak voor, ook op ons notariskantoor in Zundert en Sint Willebrord.

Negatieve nalatenschap

Voorbeeld: Wat te doen bij een negatieve nalatenschap? Daar sluimert soms onenigheid, zeker als de erfgenamen niet op goede voet staan met elkaar. Als iemand vreest dat de erfenis negatief uitpakt, kan hij kiezen voor een beneficiaire aanvaarding. Dan draait hij niet op voor eventuele schulden, maar behoudt wel recht op een positief saldo. Deze procedure kent wel de nodige formaliteiten, zoals het overleggen van een schriftelijke verklaring bij de rechtbank.

Kies met alle erfgenamen voor dezelfde manier van aanvaarding

Kiest een andere erfgenaam voor een zuivere aanvaarding, dan staat die wel garant voor schulden. Geen level playing field dus, zoals wij het noemen. Ons advies is altijd: kies met alle erfgenamen voor dezelfde manier van aanvaarding. Dan kan er geen onenigheid ontstaan over een oneerlijke verdeling van de erfenis. Onderaan de streep maakt het ook niets uit voor alle betrokkenen. Het scheelt vooral veel negatieve emotie.

Complexe nalatenschappen

Onzekerheid over de erfenis zie je ook als er veel tijd verstrijkt tussen het overlijden van de eerste ouder en de tweede. Kinderen hebben recht op hun erfdeel van de eerste ouder, maar kunnen dat pas innen als de tweede dood is (vaders part of moeders part). Maar in de tussentijd kan veel gebeuren met het vermogen, waardoor de verwachte erfenis compleet verandert en daardoor negatief kan worden. Ook complex zijn samengestelde gezinnen, waar de afhandeling van een erfenis er hard aan toe kan gaan.

Wij staan klaar om duidelijkheid te scheppen

Zo zijn er best wat situaties die van een nalatenschap een tikkende tijdbom maken. Als het zo ver komt, staan wij klaar om duidelijkheid te scheppen. Maar veel liever voorkomen we natuurlijk ruzie in een toch al emotionele tijd van rouw.