Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/public/sites/www.vgogh.nl/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/toolset-common/lib/enlimbo.forms.class.php on line 930
Hoger loon executeur - van Gogh notarissen & adviseurs

Hoger loon executeur

9 april 2019

Een executeur heeft soms een flinke taak aan het afwikkelen van een nalatenschap. Het begint bij het regelen van de uitvaart, en na veel administratie, het opruimen van inboedel en verkopen van een huis is hij in het gunstigste geval na anderhalf jaar klaar, als de definitieve aanslagen inkomsten- en erfbelasting op de mat valt.

Loon vastgesteld in testament

De executeur moet veel werk verzetten, en krijgt daarvoor vaak een loon. Doorgaans wordt het loon vastgesteld in het testament waarin de executeur wordt benoemd. Meestal is dat een vast bedrag. Een echte richtlijn voor de vaststelling van dit bedrag is er niet. Meestal wordt het een bedrag wat degene die het testament maakt, een passende beloning vindt. Als een professionele executeur wordt benoemd, bijvoorbeeld een notaris of accountant, dan wordt er meestal verwezen naar een uurloon.

Geen loon vastgesteld in testament

Is er geen loon vastgesteld in het testament? Dan geldt volgens de wet een loon van 1% van het saldo van de nalatenschap. Dit kan zowel bij een grote als bij een kleine nalatenschap tot een loon leiden dat niet in verhouding is tot de werkzaamheden. In die gevallen biedt de wet altijd nog de mogelijkheid om de kantonrechter te vragen om het loon anders vast te stellen op grond van onvoorziene omstandigheden. In een enkel geval slaagt een dergelijk beroep via de rechter. Onlangs vroeg een executeur die extreem veel werk had gehad, de rechter om vaststelling van een hogere beloning. De erfgenaam in de nalatenschap had zijn erfgenaamschap niet aanvaard en er was een verzekering waarbij die erfgenaam begunstigde was die niet werd uitgekeerd. De executeur had daardoor erg veel uren gemaakt. Het verzoek om meer loon werd in dit geval toegestaan door de rechter.

Een goede beloning

Wilt u onduidelijkheid voorkomen en uw executeur goed belonen? Het benoemen van een executeur en het vastleggen van zijn taken en zijn loon, is bij uitstek het werk van de notaris, wilt u meer weten? Wij praten graag eens vrijblijvend met u door over dit onderwerp.

Bron: Rb. Den Haag, 7 maart 2019, nr. 75333982/19-81009.