Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/public/sites/www.vgogh.nl/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/toolset-common/lib/enlimbo.forms.class.php on line 930
Testament maken, regels en procedures - van Gogh notarissen & adviseurs

Testament maken, regels en procedures

23 april 2020

Het is bekend dat veel mensen de tijd nemen alvorens ze de notaris bellen om een afspraak te maken voor hun testament. Soms wel eens zoveel tijd dat ze te laat zijn! Het is nu eenmaal een onderwerp dat veel mensen voor zich uitschuiven. Maar als de stap naar de notaris is gezet, is het ook belangrijk om rustig de tijd te nemen alvorens het testament te gaan tekenen, en alle procedures in acht te nemen.

Belangrijke zaken in een testament

In uw testament regelt u belangrijke zaken: ‘Wie erft uw bezittingen, wie wordt executeur en hoe beschermt u het erfdeel van kinderen als zij later onverhoopt gaan scheiden’. Na een eerste gesprek met de notaris ontvangt u een ontwerptekst zodat u daar eens rustig over na kunt denken. U kunt nog uitleg vragen of iets laten aanpassen, daarna zal er een afspraak gemaakt worden om de akte samen met de notaris te ondertekenen.

Wat veel mensen niet weten, is dat het maken van een testament een hoogstpersoonlijke aangelegenheid is. Heel vaak komen er kinderen of andere personen mee naar een bespreking. De notaris zal deze personen dan vragen in de wachtkamer te wachten. Volgens de regels moet de notaris het maken van een testament bespreken zonder dat er anderen aanwezig zijn. Dat voorkomt eventuele beïnvloeding.

Meer weten?

Als de regels niet zijn gevolgd, bestaat het risico dat na overlijden het testament wordt betwist, en zelfs ongeldig wordt verklaard door de rechter. Is de tijd rijp voor u om een gedegen testament te maken? Bel ons kantoor voor een eerste afspraak.

Bron: Hof Amsterdam 18 februari 2020, nr. 200.256.120/01 NOT, ECLI:NL:GHAMS:2020:248.